top of page

Η αυγή της μετα-ανθρώπινης εποχής:
Ψυχανάλυση, Υποκειμενικότητα & Τεχνο
λογία

Μετανθρωπισμός, Διανθρωπισμός 
και Επιστημονική Φαντασία

Μεταουμανισμός με λέξεις και εικόνες 
Μια συζήτηση με την Εύη Σαμπανίκου

 

Η μεταουμανιστική θεώρηση (Posthumanism), ως διάδοχη του μεταμοντερνισμού, μετράει ήδη τουλάχιστον δύο δεκαετίες παρουσίας και συζητήσεων στον ακαδημαϊκό χώρο. Πρόκειται όμως για μια νέα θεώρηση ή έχει πολύ βαθύτερες ρίζες στη φιλοσοφία και πρακτική του παρελθόντος σε έναν διαχρονικό [και διεπιστημονικό] αναστοχασμό για την έννοια του ανθρώπινου; Πώς καταγράφεται η πορεία του; Αποτελεί μια ενιαία θεώρηση ή πολλές διαφορετικές θεωρήσεις, περισσότερες ίσως από τις καταγεγραμμένες εκδοχές του ως Critical Posthumanism, Transhumanism, Metahumanism? Υπάρχει ζήτημα μετάφρασης και πώς η μετάφραση μπορεί να αποδίδει στη λέξη διαφοροποιημένη κάθε φορά ιδεολογικά φόρτιση; («Μετανθρωπισμός» -«μετανθρώπινο», «Διανθρωπισμός»…).

Τα παραπάνω θα συζητηθούν σε μια συνάντηση που θα δίνει έμφαση στην εικόνα, στην τέχνη δηλαδή που εμφανίζεται επηρεασμένη από τις μεταουμανιστικές προσεγγίσεις ή γεννιέται στο πλαίσιο μεταουμανιστικών ιδεολογιών. Στο πλαίσιο αυτό η τέχνη αναδεικνύεται για μια ακόμη φορά ένας εύγλωττος οδηγός για το φιλοσοφικό περιεχόμενο των παραπάνω θεωρήσεων και ταυτόχρονα ένα νέο, συγκριτικό, πλαίσιο ερμηνείας που συμπεριλαμβάνει και τον μεταμοντερνισμό. Περιλαμβάνει επίσης ένα νέο πλαίσιο διάδρασης ανθρώπου – περιβάλλοντος και ανθρώπου – τεχνολογίας. Πρόκειται ίσως για την πρώτη τόσο διευρυμένη οπτική που δεν θα μπορούσε παρά να είναι παράγωγο μιας εποχής διαδοχικών κρίσεων που αποδόμησαν σε πολύ μεγάλο βαθμό την έννοια του ανθρώπινου και έθεσαν υπό αμφισβήτηση όλες τις προηγούμενες βεβαιότητες. Όχι για χάρη της αμφισβήτησης αυτή τη φορά αλλά ζητώντας πιθανές απαντήσεις.

 


Η Εύη Σαμπανίκου είναι Καθηγήτρια στο Τμήμα Πολιτισμικής Τεχνολογίας και Επικοινωνίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου, με αντικείμενο τον οπτικό πολιτισμό και την ιστορία της τέχνης. Τα ερευνητικά της ενδιαφέροντα επικεντρώνονται στις περιοχές της  θεωρίας της τέχνης, της φωτογραφίας, της τέχνης με νέα μέσα, των κόμικς και σε ευρύτερα ζητήματα πολιτισμικής διαχείρισης. Συνδυάζοντας τα παραπάνω με τις προεκτάσεις της σύγχρονης φιλοσοφίας στην τέχνη, συμμετέχει ενεργά στις διεθνείς ερευνητικές δραστηριότητες για τον Μεταουμανισμό και είναι ιδρυτικό μέλος των διεθνών συνεδρίων Βeyond Humanism. Ανάμεσα στις πρόσφατες δημοσιεύσεις της συγκαταλέγονται τα βιβλία: Evi D. Sampanikou (ed) (2017). Audiovisual Posthumanism, Cambridge Scholars Press, και  Evi D. Sampanikou & Jan Stasienko (eds) (2021), Posthuman Studies Reader. Core Readings on Transhumanism, Posthumanism and Metahumanism a Reader on Posthumanism. Schwabe Verlag.
 

Σάββατο, 24 Φεβρουαρίου 2024, 18.00-20.00

Σύνδεσμος zoom
https://us06web.zoom.us/j/85452261239?pwd=NTE4NCtDMkJQMnRTUFFQcm15Y3lPUT09

 

Σχετικά με εμάς

Είμαστε μία μη κερδοσκοπική εταιρεία και το επίσημο παράρτημα της IARPP στη Θεσσαλονίκη, Ελλάδα.

Επικοινωνία

Follow us

  • Facebook
  • LinkedIn
bottom of page